hayatilah karyaku

Friday, December 24, 2010

5 lover
~assalamualaikum~

arini tetibe lak nak post satu puisi yg aku karang dgn hasil sendiri..cam x caye lak aku pndai berpuisi lak nih..hahaha...puisi ni sebenarnye untuk someone dlm idup aku, tp aku x bagi dia lak...(malas)...puisi nih aku karang tyme bile tah kt UMP...dan baru2 ni ade lg satu karya puisi aku tercipta lg...tp tgu tyme nk release jerk...hahaha...papehal pon, aku mmg suke express sumthing kt kertas..(tu jadiknye mende ngarut2 aku tulis)...hmm, k la...enjoy ur reading..(jgn lupe comment tau)...hahhahaa~~

bermulalah puisiku

Cinta Sempurna

Cinta pada Sang Pencinta
adalah cinta yang agung dan tersergam indah
sungguhpun diri ini tidak menunjukkan cinta kepada-Nya
namun Dia tetap cinta pada diri ini
sungguh indah cinta itu
menyentuh jiwa dan kalbu
bila ku cuba selami cinta itu
banyak cabaran dan dugaan datang menggugat cintaku kepada-Nya
bila ku lalai dan alpa
sesuatu semangat yang jahat datang mengganggu diriku
ku hanyut didalam jurang kedustaan
semakin lama semakin jauh ku melewati diriku yang dahulu
ku tercari-cari diriku yang dahulu
namun...
amat sukar bagiku untuk melepasi cengkaman yang penuh dusta itu
ku cuba lagi untuk melawannya dengan penuh kesabaran
akhirnya, aku dapat melepaskan diri ku ini
dan berjaya mengawal kedustaan yang hitam itu
indahnya bila ku menyelami percintaan itu
walaupun ku tidak melihat wajah-Nya
tetapi ku pasti Dia akan memberikan kenikmatan yang abadi
sungguh dalam kepercayaan ku kepada-Nya
kenikmatan yang sukar untuk ku temui selama ini
oh Tuhan! sungguh ku amat bertuah sekali
kenikmatan yang penuh dengan kebenaran
jauh sekali daripada kedustaan yang menyesatkan itu
ku tahu akan ada satu kenikmatan yang Engkau akan bagi kepada ku
ku menunggu dengan kesabaran dan ketaqwaan
satu nikmat percintaan yang menjadi lumrah kehidupan makhluk-Mu
setiap makhluk yang hidup diatas muka bumi ini
pasti akan ada pasangan hidup yang sendiri
cuma Engkau sahaja mengetahui
cuma Engkau sahaja yang mengerti
apa yang terbaik untuk makhluk-Mu
ku hanya berserah diri pada ketentuan-Mu
ku tahu hanya Engkau sahajalah yang tahu
apa yang terbuku dihati ku ini...
kebenaran dan percintaan
jika kedua-duanya bersatu
akan lahirlah satu kenikmatan yang sukar untuk dirungkai
satu kenikmatan yang indah dan sempurna
lahir dari dua hati yang suci
iaitu "Cinta Sempurna"...




-braderlove-



what inside ur's the most important!

0 lover


entry kali ni just aku nk sentuh entry aku yg lepas je, sume tu bergantung pada niat dalam hati kite bile sebut "salam", (pandangan aku la)...tp ikut la mane2 yg ada sumber yg betul...x pon gune la perkataan yg full, dapat pahala ( x rugi pon)...k la, tu je nk cakap...huahuahua~~

penggunaan perkataan biar betul

Tuesday, November 23, 2010

3 lover
"Assalamualaikum & salam sejahtera"

Arini aku nk share sumthings kt readers yg rajen bace kt blog nih. ape yg aku nk story ialah psl
pronounce bile kite beri salam or jawab salam. nampak mmg la cm biase je kn. tp every  yg kite ucapkn tu
mesti la betul kn. "setiap kata-kata itu doa". jadi, kite kene la jage kate2 kite ek, contoh yg senang la ek dlm
kite memberi salam kt org len:

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah: "Salam (selamat tinggal)".
kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yg buruk).


Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”


 dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”


Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,


saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;


WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;          


           “WAALAI KUM SALAM


Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata


Kirim salam, assalamualaikum pada ZIZAH ye” contoh lerr…


Dan bukannya : “Kirim salam kat ZIZAH yer


Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti    ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.


Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!


Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.


Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan              “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.


Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.


Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.



Sekian, semoga ada manfaatnya.

p/s: aku x sure la sumber ni sahih ke x..tp dari segi input dia bnyk yg baik...
       but it's better to pronounce in fully word rite?  korg jugde la sndri..
       smpaikan lah ilmu wlupun nmpk cm biase..^^,

~the truth~

Saturday, November 20, 2010

0 lover


kita hanya perlukan sehari dua untuk membuat org menyayangi kita.. 


tapi sebenarnya kita memerlukan bertahun-tahun untuk melupakan seseorang 
kerana kasih kita padanya amat mendalam..



~pengorbanan~




~katakan kenapa~

Monday, November 15, 2010

7 lover


assalamualaikum + salam muhibah
pagi ni sy nk coretkn satu kisah
kisah mengenai diri sy
kisah pertama
dan ~hanya~

pernah x korg ditnye cm gini
*utk kaum brader2 ye
"kenape awk suke sy?"
"kenape awk sayang sy?"
"kenape sy?"

dlu penah la ditnye cmtu
aisehh....
x tau nk jawab pe
yg sy jwb
"xtau la npe", "xtau nk ckp cmne"
tu la jwpn sy bile ditnye cmtu

sy takut bile ckp sy suke dia sbb cantek
sbb dia cute
sbb suare awk, cara jalan awk,cara ckp awk
or sbb ape2 la
siyesly mmg berat aty nk ckp
even mmg betul dia ade package

incase la ek
ttbe dia ditimpa excident
dia jdk cacat
bkn ke kate2 yg kite ucapkn tu sume dusta?
kn3???

bg sy la kn, cinta tu mmg susah nk ungkapkn
bile diungkap package feeling confirm2 dpt
hepi tu mmg la hepi
bhgia sngt2
sumtime gak sy rase takut
serba salah

coz, takut x dpt tepati jnji
betul x?
that my opinion la..
spti yg sy ckp kn td la
incase dia excident
ape kite nk buat??
that why sy agk gugup bile someone tnye cmtu
bkn x nk bgth ke ape kn
that the reason la

~sbnrnye, bg aku cinta x perlukan sebab krne ia terlalu cantik, terlalu indah dan terbaek; tak boleh dilihat lgkn dipegang. tp yg pastinya ia boleh dirasai dlm hati~


(entry ni aku xde motif, xtau la nape merepek pagi2 gini..effect dri x tdo buat document project agknye kot..hahaha)

~~chemistry~~

Friday, November 5, 2010

2 lover


Kimia – Melda Ahmad



Aku mula jatuh hati kepadamu

Setelah kau kata cinta padaku
Masing-masing dulu punya pasangan
Akhirnya kita bersama
Pertama kali kita bersua bertentang mata
Terasa ada kimia di antara kita


Kau kucup pipiku
Kau bisikkan cintamu
Kau kata baby I love you
Kau cairkan hatiku


Bahagia

Ku rasa disaat kita berdua bersama
Memandang bulan terang
Menyaksi bintang-bintang
Kau seru akulah pelangi cintamu


Bahagia

Ku rasa disaat kita berdua bersama
Memandang bulan terang
Menyaksi bintang-bintang
Kau seru akulah pelangi cintamu
Kau seru akulah pelangi cintamu




~~saya sedang berangan~~

Thursday, November 4, 2010

1 lover


~assalamualaikum~
tetiba jari jemari agak bosan menunggu
447 helai documentation project
banyak tu
bagi merealisasikan tugasku sbgai project leader
aku menyengkang mate check document project ni
tah dah bape kali check agaknye
ingt nk double check je
tp aku check kali ketiga
masih lg ade error kt no siri 
tp sume tu dah setel 1 jam lepas [5.50pg]
dan
 skrg ni tgh print 447 helai ketas
cikit sungguh!!
document mbe aku=201 helai [i]
document aku=246 helai [u]
i+u=447

aiyak!!
dah kul 7 pg la..
kul 10 pg ni group aku lak formal review
i hope everything going well today

dikesempatan ini
aku meng "wish" ucapan 
kpda kwn2+warga UMP

~"Selamat Menghadapi Final Exam"~


semoga cemerlang semester ni
dean list dah meleset [sure aku x dpt]
aku harap pointer aku up ckit dri sem lepas [3.04]

~"wish me luck my fren"~



ku susun 10 jari ni
memohon kemaafan kpda semua
"maafkan segala kesalahan aku ye"
insya Allah, Allah akan melipat kali gandakan
org yg memaafkan diri korg

insya Allah, AMIN~




~~it's me~~

Tuesday, November 2, 2010

0 lover




every time i see ur face

i will smile no matter what

even i hate u 

or 

i didn't want to know u

but, my mouth will smile automatically

you are such a sweet person 

that i ever meet


i really like you

x guNe!!

Monday, November 1, 2010

1 lover

sape la yg rembat 
kertas final exam ats katil aku!!!
setan tol!!
bikin panas je
dah la bru baik saket pale
ttbe lak wat hal lg!!
setan tol!!
dah la aku nk photostat bg dak section aku
boleh ilang lak
dugaan study week tol
dah la study dah jdk cm ape
cm minggu "presentation week" lak
projek2 la
besok pg aku nk present project database
khamis ni software plan lak
tp kn
yg x tahan tu dak psm
bley lak tunda gnti ujung bulan
x nak physco lak 
haizzzz
papehal pon masalah nye skrg ni
paper math, mne la ko pegi.....
balik la kesini....T_T

HEAR! i sing this song now~

Sunday, October 24, 2010

0 lover




~Hey There Delilah~



Hey there Delilah what's it like in New York City
I'm a thousand miles away
But girl tonight you look so pretty, yes you do
Times Square can't shine as bright as you, I swear it's true


Hey there Delilah don't you worry about the distance

I'm right there if you get lonely give this song another listen

Close your eyes, listen to my voice it's my disguise

~I'm by your side~

Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
What you do to me

Hey there Delilah, I know times are getting hard
But just believe me girl, someday I'll pay the bills with this guitar
We'll have it good, we'll have the life we knew we would
My word is good

Hey there Delilah, I've got so much left to say
If every simple song I wrote to you
Would take your breath away, I'd write it all
Even more in love with me you'd fall, we'd have it all

Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me

A thousand miles seems pretty far
But they've got planes and trains and cars
I'd walk to you if I had no other way
Our friends would all make fun of us
And we'll just laugh along because we know
That none of them have felt this way

Delilah I can promise you
That by the time that we get through
The world will never ever be the same
And you're to blame

Hey there Delilah
You be good and don't you miss me
Two more years and you'll be done with school
And I'll be making history like I do

You'll know it's all because of you
We can do whatever we want to
Hey there Delilah here's to you
This one's for you

Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
Oh it's what you do to me
What you do to me


video


aku terasa bodoh atau aku diperbodohkan??

Friday, October 15, 2010

0 lover




Ya Allah...
bantulah aku ni Ya Allah...
adakah aku ni bodoh dalam membuat keputusan??
ataukah aku diperbodohkan dengan natijah yg aku buat??

Ya Allah...
hanya Kau tempat ku mengadu..
berilah aku cahaya Ilahi-Mu..
berilah aku kekuatan untuk mengahadapinya..

Ya Allah...
matangkanlah aku dalam segala urusan..
kuatkanlah peganganku dalam hidup..
kuatkanlah keyakinanku Ya Allah..

Ya Allah...
sungguhku hamba-Mu yang hina..
ku mengharap segala urusan hidup ku
segala kerjaku 
segala tingkah lakuku
selama mana aku di bumi UMP ni..

Ya Allah...
bantulah aku dalam memperjuangkan agama-Mu
agama Islam agama suci..



CANCELLATION CLASS : ACADEMIC REPORT

Tuesday, August 17, 2010

2 lover


Attention to section C23 Bachelor in Software Engineering!!


our class BI has been cancel tomorrow
another class session will be held in usual lab on Thursday
tq




+ hayatilah ramadhan +

Thursday, August 12, 2010

2 lover
assalamualaikum...
dah lame brader x update blog nih, nk kate busy sangat pon cm x, nk kate x busy pon x leh gak...hehe...rasenye  tak lambat lg la nk ucap kn SELAMAT MENGHAYATI BULAN RAMADHAN 




kt sini aku nk share kt k0rg yg jengah-jengah blog aku ni some knowledge...huhu..^_^
amalkn lah.........

Kecantikan Lelaki

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik, adalah :-
1)Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2)Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3)Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun
4)Lelaki yang tenang dan lapang dada
5)Lelaki yang baik sangka
6)Lelaki yang tak pernah putus asa

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati.Seluruh kecantikan yang ada pada Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki. 

>>Kegagahan Wanita<<

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah, adalah :-
1)Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2)Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3)Perempuan yang tabah menangung kerinduan setelah ditinggalkan
4)Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan. 

Sabda Rasulullah SAW:- "Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" Surah Al-Ahzab: Ayat 71 

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." 

Race to the UMP

Sunday, July 11, 2010

2 lover


"alamak!!"
2 la first word yg ade kt pale aku mse mlm kamis lepas
..........................................
dari kamis sampai sabtu
idup aku bagaikan rama2 yg trbang bebas
bebas melayangkan diri diudara
aku ng mbe2 aku dok lepak n jln2 kt kuantan
"first day"
kamis, aku ng min lepak kt ecm n megamall
menapak lah kitorg kt bndr 2 tnpa matlamat sebenar
hehehee...
gile ah menapak menggunakan tapak kaki kitorg
ujan, ribut, lecak, debu
sume kitorg balun
sepetang 2, fendi bwk kete hero dy
dari klntn ke kuantan ng mbe2
fuhhh!!
ku ucp Alhamdulillah
kalo xde fendi, along & syafiq
mau x nye kitorg trkontang kanting kt bndr 2
hehee...
snooker, karok, token game
GSC "twilight (aku & min)" "predator(fendi, along & syafiq)
jadi teman kitorg sume
mlm 2 lak ktrg tdow "Hotel" MRSM
hakhakhak...
"tomorrow day"
trcelik mate jam bape tah
kitrg siap2 lek UMp
'sbb bk sembahyang jumaat'
jauh x masjid kitorg??
hahaha...
pas smyg je ktrg grak g bndr blek
muahahahaha...
ktrg wat la aktiviti cm smlm
tp mlm lak x tdow kt hotel
x mmpu la derr
kitorg overnight kt kk2
"last day ever"
bgun pagi gosok gigi gua kodomolion
eh, nyanyi lak...
hahahahaha...
aku g check kk kt pejabat
(terime gak rayuan aku mntk kk)
tp mbe aku si along 2 xde nme kt kk2
ktrg g pejabat kk1 pon xde
rupe2 nye kt kk4 nme along
pas dah setel sume 2
ktrg g mandi pagi bersama2 kt airterjun panching
selam renang tenggelam timbul
sume gaya ade dlm list style ktrg mndi
hahahaha
sepetangnye lak g bndr lg
aduh! bndr lg la derr
tp arini special ckit la
ktrg booking bilik karok lak 1 jam
hehehehe
aku, along, syafiq dok karok
min ng fendi dok snooker
KP mall gitu
hakhakhakhak...
then, ktrg amek brg2 yg tinggal kt hotel MRSM
abes sume sumbat dlm kete kancil

seb bek x meletop kete 2
hehehehehe...

TOTAL= RM 133 sahaja
*gile2...

cuti adalah waktu santai

Monday, June 7, 2010

1 lover
assalamualaikum minnasan !!
brfocuskan tajuk enrty aku yg kt ats 2 kn
betul x cuti 2 waktu tuk kite lepak santai
lagi2 bg org2 cm kite ni kn "student"
hehehe...
point entry aku kali x len dan x bukan
hnye untuk ckp yg cuti ni adlh waktu santai
hahahahahaha
bnyk mende aku nk ngarut kt sni 
tp mase lum time lg
nnt time stat nek kuliah baru aku bubuh segala mcm mende kt sni
aku cte ape yg aku buat time cuti ni
travelling+lepaking+keje keji, sume ade...
hahahaha
k r
dengan lafaz "bismillahirahmanirrahim"
aku berundur diri..
hahaha...
wassalam !!

israel mula mengerang!!!! lahanat rejim zionis!!!!

Tuesday, June 1, 2010

0 lover

ASSALAMUALAIKUM

aku ade info2 trkini pasal rombongan bantuan bekal ke gaza...harap2 korg2 bukak la link2 yg aku sediakan ni..CELAKA ISRAEL!!!

link:


Imej video yang dikeluarkan kumpulan bantuan kemanusiaan Turki, IHH hari ini yang menunjukkan tentera Israel di atas bot peronda mereka di kawasan perairan antarabangsa dekat pesisiran pantai Gaza sedang mengepung kapal bantuan Turki. Komando rejim Yahudi menyerang enam kapal yang membawa ratusan sukarelawan pro-Palestin dalam misi kemanusiaan ke Semenanjung Gaza yang membunuh sekurang-kurangnya 10 aktivis. - Foto AP

Ya Allah, selamatkanlah rombongan ini drpd israel laknat!! berilah bantuan kpd rombongan ini Ya Allah....

WASSALAM

konvoi ke gaza

Monday, May 31, 2010

0 lover



ASSALAMUALAIKUM SAHABAT SE-ISLAM


aku nk sebar2 kan kt korg la pasal konvoi umat islam ke gaza, skrg ni konvoi rombongan yg mmbekal kn bekalan ke gaza ade kt perairan antarabangsa..yg sedihnye, time kt perairan antarabangsa, kapal kene serang ng anasir2 jahat..mende ni berlaku pagi td 31 may 2010 10.30 pg waktu malaysia..2 yg aku dgr kt radio la td..yg xleh tahan 2, mereka didakwa membawa tentera & senjata pdhl hnya bawa bekalan utk gaza; bahan2 skola & bekalan harian merka...TENGOK la kawan2, punye la tipu helah diorg(israel) nk wat serangan!!!! aku benci r diorg 2, HANJENG la diorg!!! okey, kt sni aku nk gesa korg2 sume DOAKAN keselamatan rombongan ini selamat sampai ke gaza & dapat laksanakan kerja mereka dgn selamat...INSYA ALLAH mereka akan selamat sampai...inisiatif kite  sbgai umat islam yg soleh & solehah, mmprbanyakkn lah doa memohon kepada Allah agar mereka selamat sampai ke gaza bnyk2 kn solat hajat..sesungguhnya besar ganjaran kite slm menolong sesama islam..pengorbanan mereka umpama jihad pada jalan Allah Subhannallah Ta'ala...kt sni aku pohon kepada Allah "semoga mereka yg brjihad menolong agama-Mu bahawa kebenaran dipihak mereka, sesungguhnya usaha mereka lebih besar drpd aku yg hnya menaip blog ni..semoga keselamatan mereka trjamin drpd ancaman musuh yg hina lg menghinakan"..


Duhai sahabat2ku, bacalah dan menangislah untuk saudara kita di Gaza
Apa Tindakan Kita
1.  Hulurkan sumbangan. Bantuan kewangan dan segala bentuk derma merupakan keutamaan ketika ini.
2.  Sebarkan maklumat mengenai misi ini kepada keluarga dan rakan-rakan di Malaysia. Dengan kemajuan teknologi hari ini, penyebaran maklumat menjadi perkara yang amat mudah.
Untuk mereka yang berada di Malaysia, sumbangan boleh disalurkan kepada mana-mana NGO yang bergabung di bawah Lifeline 4 Gaza, atau terus ke akaun bank Lifeline 4 Gaza:
Nama akaun : “TABUNG PALESTIN HALUAN”
Nombor akaun: 5-644-902-085- 28
Bank : Maybank Berhad
Diharapkan usaha seperti ini akan dapat melahirkan generasi Malaysia yang prihatin terhadap isu kemanusiaan, dan yang lebih penting dapat menginsafi nikmat kemerdekaan yang mereka kecapi selama ini.
sumber darrajawalibiru
kapal kargo yg mmbawa bekalan ke gaza